sunnuntai 20. joulukuuta 2015


Kauneimmat joululaulut kerää rahaa rauhantyölle

Oli seurakunnan viimeinen Kauneimmat Joululaulut -tilaisuus. Mukana Nurmen rukoushuoneella olivat laulamassa isot ja pienet. Kauneimmat Joululaulut –tilaisuuksissa kerätään aina kolehti Suomen Lähetysseuralle. Tänä vuonna on kerätty rauhantyölle.

Olin pitämässä lyhyttä ”kolehtipuhetta”. Kerroin, että suurin osa maailman köyhyydestä, kurjuudesta ja kärsimyksistä johtuu sodista, sisällissodista ja aseellisista konflikteista. Niissä tuhoutuvat nopeasti kaikki turvallisen elämän edellytykset. Kerroin rauhantyöstä, jossa konfliktien uhrit ja syylliset pyritään saattamaan yhteen. Lainasin Kolumbialaista Rosaa: ”Anteeksiantaminen tekee kipeää, mutta se on välttämätöntä, ilman rauhaa ei voi elää.”
Eerikan kysymys


Kesken puheen 9-vuotia Eerika kysyi, miksi ihmiset sitten aloittavat sodat, vaikka tiedetään, että kaikki joutuvat kärsimään. Lapsen kysymys varmasti pysäytti kaikki aikuiset.
Yhtä yksinkertaista vastausta ei ole. Sanoin, että monet sodat syttyvät, koska ihmiset kadehtivat toisiaan, haluavat jotain sellaista mitä toisella on ja itsellä ei ole. Jos tuota hyvää ei muutan voi saada, ihmiset voivat yrittää ottaa sen väkivalloin. Lisäksi sanoin, että meissä jokaisessa piilee mahdollisuus sekä hyvään että pahaan ja jokaiselle ihmiselle kuuluu ihmisarvo kaikesta huolimatta. Mitä enemmän ihmistä rakastetaan, sitä enemmän hänessä voimistuu tuo hyvä, eikä pahalle jää tilaa. Meistä jokainen voi asettua hyvän puolelle ja siten olla vahvistamassa hyvää.
Ovatko toiset hyviä ja toiset pahoja?

Jäin ajattelemaan. Tämä vuosi on tuonutt vaikeat konfliktit myös lasten tietoon. Miksi jostain tulee lapsisotilas ja kylmäverinen murhaaja? Miksi joku liittyy tunteetonta vihaa kylvävään ISIS-joukkoon?
Epäoikeudenmukaisuus ruokkii vihaa. Siksi pyrkimys oikeudenmukaisuuteen on rauhantyötä. Toivottomuus ja näköalattomuus altistavat kaunalle ja katkeruudelle. Se, jolta puuttuu kokonaan hyvän elämän edellytykset ja toivo paremmasta, on helppo värvättävä. Rauhaa rakennetaan suojelemalla ihmisoikeuksia, huolehtimalla heikoimmista ja kouluttamalla lapsia ja nuoria.

Meissä jokaisessa, myös minussa itsessäni, on mahdollisuus sekä hyvään että pahaan. Vankilaan päätyneestä rikollisesta minut erottaa vain se, että olen elämäni aikana saanut rakkautta, opetusta ja kasvatusta. Myös mahdollisuuden käydä koulua ja opiskella. Elämäni vaiheissa joku on rukoillut puolestani. Toisenlaisissa olosuhteissa minustakin olisi kasvanut toisenlainen.
Rakkaus muuttaa maailmaa

Vain rakkaus muuttaa maailmaa. Maailmaa muuttava rakkaus voi toteutua monin tavoin. Juuri nyt maailma on muuttumassa yhä pienemmäksi ja yhteisemmäksi ja siksi vastuumme ulottuu kotimaatamme kauemmas. Kekseliäs rakkaus etsii ja löytää tavan auttaa myös kaukaisia lähimmäisiä.

 
Juuri nyt luen kirjaa ”Meissä on voimaa- Liberialaisesta kansalaisaktivistista Nobel-voittajaksi”, jonka kirjoittaja on yksi vuoden 2011 Nobelin voittajista, Leymah Gbowee. Kirjassa Leymah kuvaa oman elämänsä vaiheita, Liberian sisällissotaa, omaa väkivaltaista avioliittoaan ja monia kärsimyksiään. Kuitenkin hänestä kasvoi rauhanaktivisti ja lapsisotilaiden terapeutti. Yhä uudelleen ihmettelen sitä, kuinka on mahdollista selvitä vaikeista ja traumaattisista kokemuksista yhä vahvempana. Suurin ihme on se, että uhrit toipuvat. Liberiassa naiset toipuivat kun he kertoivat kokemistaan vääryyksistä toisilleen, yhä uudelleen. Pelkkä unohdus ei tuo anteeksiantoa, on kohdattava koettu vääryys, annettava anteeksi ja katsottava eteenpäin.

Rauhantyö on siis mahdollista. Uusi alku on aina mahdollinen. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, myös rikollisille. Rauhantyössä on tärkeää, että uuden alun mahdollisuus annetaan myös heille, jotka ovat päätyneet epäoikeudenmukaisuuden toteuttajiksi. Kauneimmat joululaulut ovat soineet tärkeälle asialle. Ja Eerikan kysymys on olennainen. Se askarruttaa vielä.
Teksti ja kuvat: Päivi Aikasalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti