tiistai 8. maaliskuuta 2016

Pyhiinvaellusverkoston tapaaminen


 
Tampereen Aleksanterin kirkossa oli pyhiinvaellusverkoston tapaaminen. Paikalla oli pyhiinvaelluksista kiinnostuneita ihmisiä. Innostava tapahtuma! Tampereesta on tulossa pyhiinvaelluskaupunki. Ei siis tarvitse lähteä pyhiinvaellukselle mihinkään kauas. Voi vaeltaa ihan lähellä. Tampereen kaupunkipyhiinvaellusverkosto rakentuu vähitellen, lähikirkolta toiselle. Kiinnostavia kohteita on, reitistö julkaistaan huhtikuussa 2017.

Tuossa tapahtumassa jaettiin tietoa myös muista paikallisista pyhiinvaelluksista ja kirkkovaelluksista sekä suosituista ulkomaisista reiteistä. Ilmiö on selkeästi ajassa. Meillä suomalaisilla on kyllä mahdollisuuksia: Pyhän Henrikin vaellus, Sastamalan kirkkovaellus Kokemäen joen reittiä seuraten, Jaakontie vaellukset ja Itä-Suomen Pyhät Polut ovat jo olemassa. Ja tietysti Lempäälässä Pyhän Birgitan kirkkovaellus elokuun viimeisenä lauantaina.


Pyynikin kirkkopuistossa Aleksanterin kirkon ympäristössä toteutettiin myös pieni kaupunkipyhiinvaellus. Kuljimme puistossa, pysähdyimme joidenkin kynttilöillä merkittyjen hautakivien kohdalle. Vaellus päättyi kirkkoon. Pyhiinvaellustunnelmaan en itse ihan tällä lyhyellä vaelluksella päässyt, mutta jokin erityinen tunnesuhde tuohon puistoon muodostui. Olen varma sitä, että puiston ohi kulkiessani muistan tämän hiljaisen vaelluksen ja pysähtymisen puiden äärelle talvisäässä. Kirkossa hiljentyminen ja kynttilöiden sytyttäminen siellä on aina tärkeää.



Tapahtumassa myös kysyttiin, mitä annettavaa luterilaisuudella on pyhiinvaelluksille. Me luterilaiset emme halua ansaita mitään omilla teoillamme ja siksi pyhiinvaellusperinne jäi uskonpuhdistuksen jalkoihin. Katolilaiset kuitenkin yhä vaeltavat kohti paikkoja, joissa säilytetään joitain pyhäinjäännöksiä. Pyhiinvaellukselle erotettu aika on pyhää aikaa ja jokainen askel voi olla rukousta. Usein matkan tekeminen on päämäärän saavuttamista tärkeämpää. Ortodoksit ovat vaeltaneet pyhiin paikkoihin, luostareihin kohtaamaan pyhiä ihmisiä ja oppimaan heiltä. Pyhiinvaellus onkin modernille ihmiselle sopiva tapa etsiä ja harjoittaa uskoa.

Ehkä luterilaisuudella on jotain olennaista annettavaa pyhiinvaellusperinteelle juuri nyt. Se valkeni minulle Tampereella. Se on uusi teknologia. Pyhiinvaelluksen mobiilisovellus, joka näyttää reitin, ohjaa hiljentymään, näyttää mietiskelymateriaalin ja opastaa vaeltajaa. Kun aina ei voi merkitä reittiä maastoon, opastaa jokaisen oma älypuhelin modernia vaeltajaa. Hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen vastaa Tampereen pyhiinvaellushankkeen kehittämisestä.

Kun nyt lähdetään pyhiinvaellukselle älykännykkä mukana, voitaisiin samalla ratkaista pyhiinvaellusreittien majoitusongelma. Tämän esitti yksi osallistujista. Pidemmillä pyhiinvaelluksellahan olennaista on majoituksen löytäminen ja kaupallisten majoitusyrittäjien sitouttaminen ei aina ole helppoa – eikä heille kannattavaa. Mutta pyhiinvaellusten yksityismajoitus voitaisiin hyvin hoitaa airbnb.com sivuston kautta. Tuonne sivustolle jokainen voi ilmoittaa oman kotinsa majoitushalukkuudesta.



Löytyisikö siis pyhiinvaellusreittien varrelta innokkaita kotimajoittajia? Näin Birgitan polkukin voisi olla koko kesän avoin pyhiinvaelluspolku. Reitin varrella olisi tarjoilla koteja, joihin pyhiinvaeltajat olisivat tervetulleita majoittumaan. Aina ei itse tarvitse lähteä maailmalle. Joskus maailma voisi tulla omaan kotiin.
Teksti: Päivi Aikasalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti