torstai 3. elokuuta 2017

Kurkistus urkuparvelle

Hei taas!

Elokuun ensimmäistä viikkoa mennään, mikä tarkoittaa sitä, että tiekirkko-kausi alkaa olemaan jo loppusuoralla. Lempäälän kirkko on auki vielä ensi viikon perjantaihin saakka, jolloin kimpsut ja kampsut pakataan varastoon odottamaan seuraavaa kesää. Näin ne viikot vaan vierivät kirkossakin!

Kirkosta puheen ollen mielestäni kirkkojen yksi hienoimmista jutuista ovat urut. Niitä löytyy niin monenlaisia: suurempia ja pienempiä, jykevämpiä ja sirompia, tummempia ja vaaleampia - melkeinpä siis joka sorttia! Lempäälän kirkon urut ovat väritykseltään tummanpuhuvat ja sopivat näin hyvin yhteen tummien kirkonpenkkien kanssa.
 

Lempäälän kirkon nykyiset 31-äänikertaiset urut ovat valmistuneet vuonna 1987 - siis samoihin aikoihin kuin myös 1980-luvun kirkon suurempi peruskorjauskin tehtiin. Urkujen rakentamisesta vastasi urkuvalmistamo Veikko Virtanen Espoosta.Kahdet muut aikaisemmat urut olivat vuosilta 1875 ja 1920. Vuoden 1920 urut olivat Kangasalan Urkutehtaan valmistamat ja 19-äänikertaiset. Vuoden 1875 urut olivat taas 10-äänikertaiset.

Alun perin urut olivat sijoitettu päälaivan länsipäähän parvelle. Parvi kuitenkin purettiin pois 1980-luvun peruskorjauksen yhteydessä ja urut sijoitettiin nykyiselle paikalleen eteläsiipeen.

Kirkko on auki vielä tänään ja huomenna sekä ensi viikolla ma-pe klo 10-16. Tervetuloa käymään!

Terveisin Klaara-Kaisa, kirkon opas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti