maanantai 19. lokakuuta 2015

Pappisseminaarissa: Tapahtukoon Sinun tahtosi


 
Luin TV-arvostelua. Se kertoi, että kahdeksanosainen ranskalaissarja pysäyttää tunnelmallisilla kuvillaan, kirkkomusiikillaan ja kotoisalla yhteisöllisyydellään. Pariisissa kuvattu sarja kertoo nuorukaisista, jotka ovat päättäneet seurata kutsumustaan.

Katolinen pappisseminaari

Katsoin ensimmäisen osan ja jäin koukkuun. Katolinen pappisseminaari. Miten sellaisessa eletään nykymaailmassa? Katolisen pappisseminaariin tulija luopuu paljosta, niin nämäkin nuoret miehet. Puhuttiin kutsumuksesta, joka näkyisi energiana ja vatsanpohjassa tuntuvana intona. Olisiko sellaista kutsumusta? Toisaalta seminaariin pyrkivä entinen rikollinen kritisoi: ”Kelpuutatte vain sen, mikä on yleisesti hyväksyttyä. Ette ota riskejä. Ette lähde etsimään kadonnutta lammasta. Jätätte meidät susille.”

Opiskelin vuoden Irlannin Maynoothissa katolista teologiaa yliopistossa. Katolinen pappisseminaari oli osa yliopistoa, ja monista opiskelutovereistani oli tulossa pappeja. Seminaarin käytävät henkivät jotain menneestä maailmasta. Minä olin moneen kertaan toisenlainen ja varmaan myös vääränlainen. Nainen – ja papiksi muka? Naimisissa – oikeastiko? Luterilainen – mitä se oikein on? Kuitenkin opiskelimme yhdessä ja monista heistä tuli ystäviäni.


Kutsumus

Näin pienen osan siitä, mitä oli kutsumuksen pohtiminen. Ihmettelin, miksi Jumala näytti vaativan ihmisiltä niin erilaisia asioita. Yosef oli Israelista ja kuului maroniittikirkkoon. Hän meni naimisiin kesken seminaarin, mutta hänestä tuli pappi. Heidän sääntönsä olivat toisenlaiset.

Cathal jätti seminaarin, hänkin meni naimisiin ja sai kaksi lasta. Nyt hän tekee kirkon työtä sairaaloissa. Jerry paimentaa lampaita vuorilla, hänestäkään ei tullut pappia. Aloysius oli Keniasta ja nyt pappina Dublinissa. William jätti seminaarin, mutta hän on teologian jatko-opiskelijana. Katolisen papin kutsumus on vaativa.

Ajattelen, että Jumala pyytää jokaiselta vain yhä asiaa: seuraa minua. Tuo seuraaminen vaatii erilaisia asioita eri ihmisiltä. Ja kuitenkin Jumala antaa kaiken mitä hän vaatii.

Kirkollista juonittelua

Sarjan ensimmäiseen jaksoon näytti kuuluvan kutsumuksen pohtimisen lisäksi myös kirkollista juonittelua. Seminaarin johtaja ei taivu kardinaalin edessä, mutta hän pyytää esirukousta kiistakumppaniltaan: ”Rukoilkaa minun ylpeyteni vuoksi. Minäkin rukoilen kunnianhimonne tähden.”  Kardinaalin vastaus oli: ”Rukoilen puolestanne. Rukoilen, että Herra lyö teitä ankarasti.” Huh.

Aion katsoa koko sarjan. Näyttää kiinnostavalta.

Tapahtukoon Sinun tahtosi Ylen Teema-kanavalla maanantaista keskiviikkoon klo 19. Nähtävänä myös Yle Areenassa, ks. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/09/tapahtukoon-sinun-tahtosi


Teksti ja kuvat: Päivi Aikasalo. Kuvat Irlannin Maynoothin yliopistosta.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti