torstai 12. marraskuuta 2015


 

 

Köyhyydellä on naisen kasvot


Maailman köyhistä suurin osa on naisia, maailman nälkäisistä kolme neljäsosaa on naisia ja lapsia. Naiset tekevät maailman kaikesta työstä kaksi kolmasosaa, naiset ansaitsevat kaikista tuloista vain 10 %. Vain 1% kaikesta omaisuudesta on naisten omistuksessa. Kehitysmaissa naiset ja tytöt ovat yhteiskunnallisen kehityksen hyödyntämätön voimavara ja siksi naisten toimeentulomahdollisuuksien parantaminen on tärkeimpiä keinoja köyhyyden poistamiseksi

Kun naisten toimeentuloon panostetaan, siitä hyötyy koko perhe. Kaikkialla maailmassa naisilla on yhteinen unelma. Tuo unelma on, että lapset voisivat hyvin ja että lapset pääsisivät kouluun. Kun naisiin investoidaan, siitä hyötyy koko yhteisö.

Miksi naiset?

Oli Naisten Pankin syyspäivillä seuraamassa paneelikeskustelua Miksi naiset? Naisten Pankki on Kirkon Ulkomaanavun hallinnoima rahasto kehitysmaiden naisten tukemiseksi. Naisten Pankki tukee erityisesti naisten pienyrittäjyyttä kyläpankkien ja pienlainojen sekä koulutuksen avulla.

Paneelissa kysyttiin, miksi juuri naisia kannattaa kouluttaa. Somalian presidentiksi pyrkivä terveystieteiden maisteri Fadumo Dayib sanoi: ”Katsokaa minua, opin kirjoittamaan ja lukemaan 14-vuotiaana.” Hän itse on esimerkki siitä, mitä koulutus saa aikaan.

Fadimu kertoi myös, että Somalian parlamentissa naisia on vain 14 %. Näilläkään naisilla ei ole tarpeeksi koulutusta eikä kykyä taistella. ”Tämä on järkyttävää, sillä juuri heidän pitäisi taistella naisten oikeuksien puolesta. Todellisuudessa Afrikka toimii naisten voimin. Siksi naisten kuuluu olla vahvasti esillä poliittisessa päätöksenteossa”, korosti Fadimu.

 
Feminismiä?

Turkkilaistaustainen kansanedustaja Ozan Yanar kertoi olevansa feministi. Hän kertoi tulleensa Suomeen 14-vuotiaana ja hän olleensa ylpeä siitä, että hän tuli maahan, jossa sekä pääministeri että presidentti olivat naisia. Hän korosti keskustelussa sitä, että naisten aseman parantuminen vapauttaa myös miehiä epäreilusta kategorisoinnista. ”Jos mies nähdään vain vahvana leivän tienaajana, se on epäreilua ja alistavaa miehille. Sukupuolten tasa-arvo on myös miesten etu, totesi Ozan.

Pastori Marjaana Toiviainen kiteytti tämän näkökulman eräässä facebook-kannanotossaan: ”Feminismi on kaikkien yhteinen tehtävä. Jotta mies saa olla kaunis, itkeä, jäädä lasten kanssa kotiin, olla herkkä, pitää puutarhatöistä, saada tasa-arvoisen huoltajuuden, harrastaa balettia, mennä terapiaan ennen itsemurhaa, meikata halutessaan. Siksi feminismiä tarvitaan. Ja siihen tarvitaan niin naiset kuin miehetkin mukaan.”

Tasa-arvon toteutuminen on sekä naisten että miesten etu. Sen toteutuminen on myös sitä, että sen oikeuksia tuetaan, joilla oikeuksia ei ole. Siksi naiset.

Auttajan epätoivo

Maailma on yhä pienempi, maantieteellisesti kaukana oleva hätä on meidänkin hätämme. Jokaisen, joka haluaa auttaa, on pakko kysyä itseltään, mitä hyödyttää auttaa, koska maailmassa on tuhansia ja miljoonia köyhiä. Kukaan ei voi muuttaa koko maailmaa. Mutta moni meistä voi muuttaa yhden ihmisen koko maailman, koko elämän, koko todellisuuden. Jos minun elämälläni on väliä, on yhden ihmisen elämällä väliä. Jos yhden ihmisen auttamisella ei ole väliä, ei ole väliä minunkaan elämälläni.

Kehitysmaiden nainen saa ammatin ja toimeentulon itselleen ja perheelleen muutamalla kymmenellä  eurolla. Siksi minun vapaaehtoistyöni on Naisten Pankissa.
 
 
Päivi Aikasalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti